Från forskningsfronten

Ägare känner igen sin hund på lukten


Vi är många som ofta framhåller hundars fantastiska luktsinne och ibland beklagar att vi själva lever i en relativt doftlös värld. Nu visar ny forskning att vi förmodligen underskattat vår förmåga rejält, åtminstone när det gäller relationen till våra fyrbenta vänner. Den tjeckiska forskargruppen samlade in doftprover från hundar som tillhörde 53 olika ägare (40 kvinnor och 13 män, 3-72 år gamla) genom att under strikt kontrollerade former gnida en tygduk över hunden. Varje doftprov placerades i en glasburk och under testet fick ägarna lukta på sex burkar, var och en med doft från en hund. Deras uppgift var att peka ut den burk som innehöll doften från den egna hunden.

Resultatet visade att över 70 % av ägarna kunde identifiera sin egen hund. Det visar att vårt luktsinne är betydligt bättre än de flesta kanske har antagit. Några ytterligare intressanta iakttagelser från experimentet: Män lyckades bättre än kvinnor (90 % män jämfört med 65 % kvinnor klarade testet) och yngre personer lyckades också bättre; om hundarna levde utomhus i hundgård var det lättare att identifiera dem; det var enklara att identifiera hundar som var kastrerade och som huvudsakligen åt torrfoder. 

Studien behöver upprepas med fler deltagare och många nya frågor uppstår. Är vissa raser lättare att känna igen på lukten än andra? Varför är männen bättre, när kvinnor normalt får bättre resultat i olika dofttest? Gäller det alla djur, eller är det något speciellt med vår förmåga att just känna igen hundar? Tidigare studier har exempelvis visat att människor har svårt att känna igen doften av sin egen katt.

Oavsett vilket visar undersökningen att det är dags att ta vårt eget luktsinne på allvar.

Přibylová L, Pilná V, Pinc L, Vostrá-Vydrová H. 2021. Ability of dog owners to identify their dogs by smell. Sci Rep. 11:22784

  Nov 17;:1–6. 

© Per Jensen 2013