Från forskningsfronten

Kan hundar lukta sig till vem som är rädd?


DSCN1103

Många har upplevt hur deras hundar verkar kunna lukta sig fram till om en person är rädd eller inte. En hundrädd människa har det inte lätt, trots att man försöker bete sig naturligt och avslappnat vekar hundarna kunna avslöja hur man känner sig. Men är det verkligen sant? Och är det lukten de använder? Utsöndrar en skrämd person dofter som en hund kan identifiera? En ny italiensk forskningsstudie visar att hundar faktiskt känner skillnad på doften från en rädd och en glad person. Och de reagerar starkt på det de känner.

Forskarna började med att samla in doftprover från en samling manliga försökspersoner. Medan de tittade på video med antingen skräckfilm eller komedier samlades armhålesvett in med hjälp av kompresser. Dessa personer var inte med i någon annan del av experimentet, utan var enbart doft-donatorer. 

Själva försöket genomfördes på 40 hundar (retrievers). Hundarna och deras ägare fick vistas i ett rum tillsammans med en försöksledare under en tid för att vänja sig vid situationen. Därefter placerades en behållare mitt i rummet. Den innehöll bitar av de doftande kompresserna från antingen de rädda eller glada doft-donatorerna. I en tredjedel av försöken var behållaren tom, för att utesluta att de effekter man såg kunde bero på själva experimentsituationen. Under två minuter studerades hundarnas beteende och puls, som ett mått på stress.

När behållaren innehöll doft från en skrämd person visade hundarna mer stressrelaterade beteenden och hade högre puls. När doften kom från en glad människa var hundarna å andra sidan mer intresserade av behållaren och ägnade mer tid åt att interagera med den främmande försöksledaren i rummet. 

Resultaten visar att hundar har en god förmåga att uppfatta skillnaden mellan doften av en rädd och en glad person. Forskningen ger inga svar på vilka doftämnen det kan ha varit som hundarna reagerade på, men man kan anta att det är rester av olika hormoner som utsöndras via svetten. Med andra ord: Som många av oss har misstänkt är det svårt att gömma sina känslor för en hund. Den känsliga nosen avslöjar hur vi mår innerst inne.

D’Aniello, B., Semin, G.R., Alterisio, A., Aria, M., Scandurra, A., 2017. Interspecies transmission of emotional information via chemosignals: from humans to dogs (Canis lupus familiaris). Anim Cogn 21, 67–78. doi:10.1007/s10071-017-1139-x

© Per Jensen 2013