Riksspelman

Vad innebär det att vara riksspelman? Rent konkret betyder det att man spelat upp tre eller fyra låtar för en mycket kompetent och synnerligen kritisk jury, som bedömt att man är värdig att erhålla titeln "riksspelman". Beviset på det hela är att man får ett silvermärke, designat av Anders Zorn (kallas därför också Zornmärket), samt ett diplom med en kort, välformulerad motivering. Juryn bedömer dels den tekniska och musikaliska skickligheten på instrumentet, dels hur man vårdar och uttrycker en tydlig spelmanstradition - svårt att definiera för en utomstående, men ganska tydligt för den insatte.

Jag fick Zornmärket i brons 1980, samt diplom efter brons 1988, vid båda tillfällena på fiol. Sedan försökte jag några gånger att spela till mig även silvret och den åtråvärda titeln, men lyckades inte få till det med fiolspelet (det är en minst sagt nervös tillställning…). Jag bestämde mig för att i stället försöka på säckpipa och efter några försök fick jag så silvret vid uppspelningarna i Tobo 2013. En extra bonus var att min son Axel vid samma uppspelning fick bronsmärket för sitt fiolspel.

Att bli riksspelman innebär i första hand  en bekräftelse på att man förvaltar en tradition på ett sätt som duktiga kollegor uppskattar. Det är en inspiration för alla folkmusiker och något vi är otroligt stolta över att vara.